Торта Наполеон… Дори не знам какво да пиша за нея, защото е една от най-лесните торти в целия свят. Имаше един период, в който тази торта се продаваше в сладкарниците, но като отделни пасти или по-скоро сладкиши. След това се появи и в кварталния ни супермаркет, но се казваше гръцко… нещо си.

За мен тази торта е спомен от годините, когато майките правеха 5-6 вида домашни торти и то по велики празници. Вкусна е, няма съмнение. И как няма – крем, крем, крем – всички сладкиши с такова изобилие на крем няма как да не са вкусни.

Има толкова много истории за произхода на тази торта, че дори няма да ги разказвам всичките. По странна (или може би не чак толкова) причина, тя е позната като руска торта Наполеон. Лично на мен тази история ми звучи много неправдоподобно, защото връзката на Наполеон Бонапарт с Русия надали ще е почетена чак пък с торта! Вярно е, че според историците, руската авантюра на великия пълководец слага началото на края на неговото величие, но защо и по какви причини тази торта е позната като „руска“ за мен ще си остане загадка.

Свързването на името на Наполеон Бонапарт с произхода на тортата се среща в много, много истории – една от легендите разказва, че тортата е създадена в Дания около 1800 година в чест на посещението на Наполеон в Копенхаген.

торта Наполеон с ванилов крем бутер тесто

Друга история твърди, че този десерт си е чисто френски, при това любим на Императора и причината да загуби битката при Ватерло е, че се наял с пасти в навечерието на битката, а победителите нарекли пастите „Наполеон“ в чест на победата. (Как да повярва човек на такова нещо? Историята познава какви ли не куриози, но освен ако не е получил невъобразима диария, да се хвърля вината за загубена битка върху едни невинни пасти, ми се струва доста налудничаво. А може и да е получил… полеви кухни, знае ли човек?).

Най-разпространеното мнение е, че името на торта Наполеон няма нищо общо с Негово Величество Бонапарт, а е резултат на най-обикновена грешка при превода. След като създал сладкиша, готвачът (чието име не е останало в историята, или аз поне не успях да го открия) го нарекъл  „Napoletano“ в чест на родния си Неапол, а след това името било погрешно преведено на английски като „Napoleon“.

торта Наполеон рецепта

Най-смешното, което съм чувала за торта Наполеон е, че ако Наполеон е написано с главна буква, името се отнася за Наполеон Бонапарт, но ако е с малка буква – тогава става дума за сладкиша.

Стига толкова истории! Сега да обясним самата торта. Вече казах, че е изключително лесна. Ако искате да си направите домашно многолистно (хилядолистно) тесто – моля! Ваша воля. За всички останали – ще ви трябва един пакет готово бутер тесто.

торта наполеон ванилов крем

Продуктите:

1 пакет бутер тесто (800 гр). Бела е с точно такъв грамаж.

За крем:

1 литър прясно мляко
4 яйца
5 с. л. с връх царевично нишесте (или бяло брашно)
1 1/2 ч. ч. захар
1 ч. л. ванилов екстракт
2 с. л. масло

Няколко думи за продуктите и най-вече за бутер тестото. Колкото и да е лесно да се работи с готово бутер тесто, много е важно да се знае, че за да има добър резултат, то трябва да е СТУДЕНО преди печене. Не на стайна температура. Не го оставяйте да стои на плота и да чака, докато се освободи фурната, в която печете нещо друго.

бутер тесто за торта Наполеон

Нарежете го както ви харесва (кръгове, квадрати, правоъгълници), но за да избегнете ефекта на „възглавница“, която вътре остава сурова – приберете подготвените платки в хладилника за 30-40 минути, докато се стегне. При изпичането ще имате равномерно изпечени кори. Ето тук си поиграх да покажа нагледно този ефект.

Личните ми предпочитания за приготвянето на домашен яйчен крем са в полза на обикновеното царевично нишесте. Според мен кремът става по-лек. Не че не се случва да ползвам брашно, но ако имате нишесте, ползвайте него.

царевично-нишесте

След като изясних важният момент с тестото, може да започна с обясненията за приготвянето. Аз предпочитам да започна с приготвянето на крема, защото той трябва да е изстинал, а количеството не е малко и си иска време. 800 мл. мляко слагам да заври на котлона, заедно със захарта. Разбивам яйцата с нишестето и останалите 200 мл. мляко. Към тях добавям част от вече горещото мляко за изравняване на температурите и връщам всичко на котлона. 15-ина минути непрекъснато бъркане, за да няма бучки и кремът е готов. Накрая добавям маслото и ваниловия екстракт.

 домашен яйчен крем

След като се размрази тестото, нарязвам платки в размер какъвто ми е необходим. Ако се налага да поразточите малко тестото, внимавайте да е в една посока. От стандартен пакет излизат 4 правоъгълни платки и изрезки, които след като престоят в хладилника за да се стегнат, надупчвам с вилица и изпичам на 190-200 градуса за около 20 минути.

торта наполеон бутер тесто рецепта

След като всичко изстине добре, започвам да сглобявам. Кора, крем, кора, крем, като накрая измазвам тортата с крем, поръсвам отгоре с натрошените изрезки и облепям отстрани. Три кори са достатъчни. Четвъртата я натрошавам и ползвам трохите. Няма как – стигам и до най-трудната част – чакането. Прибирам за една нощ в хладилника. На сутринта – всичко се е обединило в лека и приятна торта.

торта наполеон домашен крем Ванилия

На финала няколко думи какво може да се направи, ако по някаква причина (извън нас, разбира се) бутер тестото вземе че се издуе като балон. Вече споменах, че при такова „издуване“ обичайно вътрешността остава сурова. Нищо фатално! Да не вземете да го изхвърлите! Ще спасяваме положението без много да се обясняваме. Внимателно разделете „възглавниците“ на две и лекичко отстранете суровите листи в средата. Ще ви останат много тънички кори, но нищо! Ще се получи нещо като „лодка“, която спокойно напълнете с крем и вместо 3 платки, ще имате 5-6 мноооого тънки пласта.

 рецепта за торта Наполеон

 Тортичката не търпи сложни украси. Тя си е доста приятна на вид, но ако сте си наумили да добавите плодове или боровинково/ягодово/ или друго някокво сладко като допълнителен разкош – защо не?

лека торта Наполеон рецепта

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 74 431 times, 1 visits today)