Преди да дам рецептата за шоколадов лава кейк ми се иска да ви почерпя с поредната история.

В живота на всеки, поне така се надявам, има нещо любимо. За някои това са хора, за други – книга, музика, филм, нещо, което те пренася в друг някакъв свят. Измислен. Сътворен. Свят, в който вскеки може да бъде каквото си поиска, дори фея… или пък леля.

Моята добра фея се появи внезапно, като неочаквано вдъхновение. Едно такова цветно и неканено, дошло незнайно откъде, родено от пухести облаци и живеещо на върха на дъгата. Някои от вас са чували за леля Дочка, други не. Аз няма много да разказвам, защото вдъхновенията не се описват. Те си живеят някъде безметежно и когато пристигнат, хвърлят ти искра, пламъче или направо те подпалват. Понякога те разсмиват, друг път те разплакват… Наскоро чух реплика, която много ми хареса – животът сам ти поднася истории, поднася ти и хора с истории, весели, тъжни, смешни, сълзливи. От теб зависи да ги чуеш, а може би и да ги напишеш.

Ще ви я представя – моят съвременен Чудомир така, както тя сама се представя.

„Родена съм в село Куртово Конаре, област Пазаржишка. После съм била у Ивайловград на училище. Завършела съм Манджата. С пълен оспех. Само една тройка ми остай по химия оназ скокарджа, ма нищо. Здраве да е.
После съм работела като секретарка, ама още бях млада и убава. То и сега съм убава де, ма егенето друго казва.
Сега работя ф един много елитен магазин за обувки, италиански са. А магазина е Фгермания.

Много са историите й, къде смешни, къде поучителни, къде присмехулни, но едно е сигурно – много е трудно да останеш безразличен. Леля ми Дочка, освен всичко друго е и изкусен кулинар. „Илитни“ са всичките й творения. Баница да ти направи, десерт… чудо на чудесата е! Ще я питам дали може да ви препиша нейните рецепти някой ден.

Връщам се на шоколадовият лава кейк.

лава-кейк-стъпка-по-стъпка

И този десерт, както тортата Капрезе, палачинките Сюзет и много други популярни рецепти, е резултат на грешка. Готвачът недопекъл кекса и при разрязването от него потекъл шоколад. Заради лекотата в плътността и ефектното разтичане на шоколада, кейкът получава името си и влиза в кулинарната история. Спори се кой точно е измислил лава кейка, но за нас това е без значение.

Най-важното нещо, за да се направи шоколадов лава кейк е да си познавате печката. Не веднъж съм казвала – фурните пекат различно и времето за изпичане на една и съща смес ще е различно в моята и вашата фурна. Затова, още тук ще кажа – изпечете 1-2 кейкчета, за да видите за колко време се справя вашата фурна.

Другото важно нещо, което трябва да се каже – лава кейк може да се направи на принципа на суфлето, а може и по по-лесния начин. Днешната рецепта е по лесния начин. 🙂 .

Продуктите: (излизат около 10 броя)

  • 200 гр. черен шоколад (поне 60% какао)
  • 200 гр. масло
  • 5 яйца
  • 1 ч. ч. захар
  • 4 с. л. царевично нишесте (около 80 гр.)

Приготвянето:

Първата стъпка е измазването на формичките с масло. Маслото трябва да е меко, но не течно. Правилото е да се намазват от дъното в посока нагоре също като при суфлето, за да може лава кейкът да се надигне. Маслото трябва е на тънък слой и да не се напластява.

 лава-кейк

Втората стъпка е посипването със захар. Аз предпочитам да посипвам с какао, но и в двата случая след като формата се „облече“, леко изтръсквам излишъка. Подготвените форми оставям настрани да чакат.

лава-кейк-рецепта

Самият лава кейк се приготвя в 3 лесни стъпки. Разтопявам на водна баня шоколада и маслото. Дърпам от котлона и оставям леко да се охлади докато разбия яйцата и захарта до пухкава смес.

Добавям шоколадово-маслената смес към яйцата, разбърквам добре (без миксер, а с ръчна бъркалка) и накрая добавям царевичното нишесте.

рецепта-лава-кейк

Разпределям във формичките, но не пълня догоре, за да не прелива при печенето. Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса, като вариантите за печене са три:

– ако се пече веднага, времето е около 10 минути. Моята фурна последния път се справи за 9 минути.

– прибирате в хладилника и печете преди поднасяне. Пак в загрята фурна, но времето ще е с около 1-2 минути повече. Когато постои в хладилника лава кейкът добива ето такъв вид. У нас не се е случвало да престои повече от 24 часа в хладилника.

как-се-прави-шоколадов-лава-кейк

– третият вариант е да замразите дозичките и да печете с окло 3-4 минути повече от стандартните 10. На мен не ми се е случвало да замразявам.

 Това май е всичко. Вадите от фурната, чевръсто обръщате в чинийките (добре е да са подготвени предварително), ръсвате пудра захар за фасон и сервирате.

Ах, забравих да кажа – ако ви се случи (като на мен) децата да приритат за нещо сладичко по никое време, изпечете лава кейкчетата за 12-13 минути. Ще имате прекрасни, въздушни и неприлично вкусни кексчета за нищожно време!

Това ще е за днес, мили хора. Аз ще продължа да сънувам как съм приседнала с леля ми Дочи, пием кафе, или просто си говорим, говорим, говорим… От тия сънища ми е топло на душата. Хубаво ми е да знам, че ако съм пеперуда ще попадна при нея, а тя ще обиколи града, за да ми даде дом и надежда.

шоколадов-лава-кейк-рецепта

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 11 180 times, 1 visits today)