Рецептата за тези бъркани бухтички със сирене със сигурност е записана в почти всеки мамин или бабин тефтер. Вкусът им ни връща обратно в детството, където баба пържи бухтички, дървата в печката припукват и си нямаш и една грижа на света!

Както казва една приятелка, поколения българи са отраснали с тестени закуски. Права е. Като се започне от обикновените бухтички, мекички, тиганички, катмички, милинки, гевречета, тутманици и се стигне до баницата – вариантите за закуска са безкрайно много.

Знаете, че бухтите, най-общо казано, са два вида. При едните се замесва тесто, което се разточва, нарязва се на кръгчета, ромбчета, квадрати и се пържи. Вторият вид бухти са бърканите. В този вид рецепти, тестото не се разточва, а просто се разбърква и с лъжица се пуска в загрятото олио.

Рецептата за бъркани бухтички със сирене има предимството, че не се налага да ползвате точилка, не се ръси брашно, не се цапа плота и няма чистене и бърсане след това. Всичко което ви трябва е една купа. Дори и да си поспите до по-късничко в почивните дни, трябват ви няколко минути да забъркате сместа и да приготвите бухтички. бързи бухтички със сирене

Продуктите за бъркани бухтички със сирене:

  • 3 яйца
  • 180 г. кисело мляко
  • 1 ч. л. сода бикарбонат (или бакпулвер)
  • 200 г. сирене
  • 180 г. брашно
  • олио за пържене
  • 100 г. излишен квас, (ако ползвате квас)

Приготвяне:

Изсипете киселото мляко в купа.

Добавете содата и разбъркайте докато шупне.

Прибавете яйцата и с телена бъркалка разбъркайте до еднородна смес.

Добавете брашното и разбъркайте. Ще се получи сравнително гъста смес. (Ако ползвате квас, тук е моментът да го вложите в тестото).

бързи бухти със сирене стъпка по стъпка

Добавете натрошеното сирене и отново разбъркайте.

В дълбок съд загрейте олиото. Нивото трябва да е около 2 сантиметра.

Трябват ви две чаени лъжички. С едната лъжичка гребвайте от сместа, а с другата избутвайте в олиото.

Пържете бухтичките до златисто и извадете върху кухненска хартия да се отцедят.

Сервирайте топли с айрян, сладко, мед или без нищо. Те са си соленички.

Коментари:

* Притиснете сиренето между 2-3 пласта кухненска хартия за да отстраните колкото е възможно повече влага от саламурата.

* Олиото не трябва да е твърде горещо. В противен случай, бухтите ще се изпържат отвън, а вътре ще останат сурови. Аз пържа на степен 6 от 9, но всеки си познава печката.

* В зависимост от размера на яйцата и гъстотата на млякото, може да се наложи да коригирате количеството на брашното с 20-30 грама.

* Аз съм добавила излишен квас към сместа за бухтичките, колкото да го оползотворя. Бухтичките ще си станат чудесни и без него.

бъркани бухтички със сирене рецепта

 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 14 711 times, 1 visits today)