Без съмнение сте опитвали тези хрупкави Италиански гевречета Тарали, тъй като те се предлагат и на нашия пазар. Разбира се, всичко, което е домашно приготвено е много по-вкусно, без добавки и стабилизатори. Тези симпатични хрупкави гевречета са перфектното „нещо за хрупане“ по всяко време, идеални са за почерпка в офиса, като компания на чаша вино или бира, може да ги сложите в чантата и да ги носите на плаж, на разходка, на пикник и т.н.

Приготвянето на тарали не е никак трудно, а най-хубавото е, че може да включите децата (внуците) в оформянето на мини гевречетата. Специфичното при таралите е, че първо се варят, а след това се изпичат.

Рецептата за тарали е от района на Пулия и включва съвсем прости съставки – брашно, зехтин и бяло вино. Традиционно, таралите се овкусяват със семена от фенел, но вариациите са безкрайно много – розмарин, босилек, лют пипер, различни семена, маслини и т.н. Вариациите включват и различни комбинации от брашна, така че всеки един може да си „композира“ свой вариант с пълнозърнесто брашно, лимец, спелта и др. Това, естествено, е още една рецепта, в която може да се вложи излишен квас.

Две думи за тестото. Важно е то да се измеси добре и да се получи гладко и еластично тесто. Тъй като в тестото има доста зехтин, ако не се измеси добре, ще стои „тричаво“. Може да го измесите на ръка или в планетарен миксер. От тази доза излизат 40-50 бр. гевречета, в зависимост от големината.

Италиански гевречета Тарали

Продуктите за Италиански хрупкави гевречета Тарали:

 • 200 г. бяло брашно
 • 130 г. брашно от твърда пшеница (semola rimacinata di grano duro)
 • 140 мл. бяло вино
 • 90 мл. зехтин
 • 6 г. сол

Продуктите за Италиански хрупкави гевречета Тарали с излишен квас:

 • 100 г. излишен квас, 100% хидратация
 • 150 г. бяло брашно
 • 130 г. брашно от твърда пшеница (semola rimacinata di grano duro)
 • 90 мл. бяло вино
 • 90 мл. зехтин
 • 6 г. сол

Приготвянето:

В купа смесете виното, зехтина, брашното и солта. Добавете излишния квас, ако правите варианта с квас.

Замесете гладко, еластично тесто. Завийте го с фолио за свежо съхранение и оставете да отпочине около 30 минути.

Оформете гевречетата. Може да направите дълги тънки фитили, които да нарежете на части с дължина 8-10 см. и да завивате на кравайче. Вторият вариант е да късате малки парченца от тестото (с големина на орех), оформяте фитилче и завивате на геврече като леко прищипвате краищата.

Италиански хрупкави гевречета Тарали стъпка по стъпка

В тенджера сложете около 2 литра вода и 1 ч.л. сол. След като водата заври, пуснете 7-8 гевречета, като внимавате да не са едно върху друго. Когато започнат да изплуват на повърхността (отнема около 30 секунди), значи са готови. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете върху кърпа да се отцедят и изстинат.

Загрейте фурната на 190 градуса, подредете сварените гевречета върху хартия за печене и печете до златисто. В зависимост от дебелината, времето за печене ще варира от 30 до 45 минути, затова – наглеждайте какво се случва във фурната.

Прехвърлете изпечените тарали върху решетка и ги оставете да изстинат напълно. Съхранявайте в кутия с плътно затварящ се капак.

Хрупкави гевречета Тарали

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 5 237 times, 2 visits today)