Кремчетата са една чудесна група десерти, подходящи за всеки един ден, бил той делничен или почивен. Рецептата за този карамелен крем с кокос започна като импровизация с два от моите любими вкусове и с наличностите в шкафа ми.

Често получавам въпроси за какво може да се използва кокосовото мляко, и освен рецептата за пиле с къри сос, това е един от многото варианти да употребите консервата, която сте купили без някаква конкретна идея или се е позастояла в шкафа ви.

Аз и преди съм споменавала за карамелизиран кокос, който е много приятен и ползвам за медена торта, но когато нямате време за печива или дребни сладки или когато не ви се намира маскарпоне в хладилника, варените кремове (пудинги, ако предпочитате тази дума) или различните мусове са добра алтернатива.

С една дума – този карамелен крем с кокос е приятно сладък, не е тежък, двата вкуса се допълват добре, а сметаната дава едно усещане за въздушност и лекота. Като цяло е удоволствие да си хапне човек едно такова десертче като завършек на вечерята.

Ще забележите, че в продуктите няма захар, но тя не е необходима, тъй като извареното кондензирано мляко (дулсе де лече) е достатъчно сладко.

бърз лесен пудинг с дулсе де лече и кокосово мляко

Продуктите за карамелен крем с кокос – 8-9 порции:

  • 400 г. дулсе де лече (изварено кондензирано мляко)
  • 400 г. кокосово мляко
  • 400 мл. прясно мляко
  • 100 г. натурално царевично нишесте
  • 60 г. кокосови стърготини
  • 30 г. масло
  • 400 мл. млечна сметана 35%
  • 70 г. фина кристална захар

За украса:

  • 30 г. филирани бадеми и 1 с. л. кокосови стърготини

Приготвянето на карамелен крем с кокос:

Смесете кокосовото мляко с дулсе де лече-то и пасирайте до гладкост. Прецедете в тенджерка и сложете на котлона да се загрее.

Разтворете царевичното нишесте в прясното мляко и добавете към горещата смес. Разбъркайте и добавете кокосовите стърготини.

Варете на умерена температура при непрекъснато разбъркване докато кремът се сгъсти и започне да прави „вулканчета“ или „да клокне“.

Добавете маслото, разбъркайте и дръпнете от котлона.

Готовият крем се разпределя в чашки или купички и всяка се покрива с фолио за свежо съхранение за да не се образува коричка.

След като кремът е напълно изстинал, сметаната се разбива със захарта до твърди връхчета, прехвърля се в пош и се шприцова върху всяка чашка. Украсява се с филирани бадеми, предварително запечени на сух тиган и кокосови стърготини.

Съхранявайте в хладилник.

карамелен крем с кокос пудинг с кокосово мляко

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 5 033 times, 1 visits today)