Крем Капучино, с приятна сладост, с аромат на кафе, с нотка канела – това е нещо много вкусно и много, много приятно за завършек на една вечеря или за компания на следобедното кафе, за почерпка на приятелки, съседки, а защо да не поднесете и на гости?

От много време в главата ми се върти идея за крем с вкус на капучино, но или нямам продуктите, или се запалвам по някоя друга идея, или ме домързява, или, или… винаги има някакво извинение да НЕ направиш нещо, нали? Истината е, че повечето рецепти, които съм чела включват в съставките си маскарпоне или някакви готови смеси от пакетче, а на мен не ми се искаше да ползвам нито един от тези продукти. Представях си нещо, което дава кафеено-млечния вкус на капучиното, но приготвено от обикновени продукти, които обичайно имам налични в хладилника или шкафа и не ми се налага да ги купувам специално заради този крем.

В същото време, казвайки крем (защото на практика си е кремче), идеята ми беше да има една по-голяма въздушност от обикновения крем за торта и да прилича по-скоро на мус, отколкото на баварски крем или пудинг. Цялата мешаница от мъгляви представи се намести от само себе си, но явно някои идеи имат нужда да отлежат, да ги обърне човек в главата си няколко пъти – отгоре надолу, отзад-напред, странично, диагонално – и изведнъж всичко да се подреди.

Рецептата за крем Капучино може да се раздели на две и да се улесните като приготвите крема от предния ден, а на следващия ден, след като е напълно изстинал да го довършите. Да, времето за приготвяне на самото кремче е около 15-ина минути, но времето за изстиване е поне 3-4 часа, така че когато не ви е спешно, спокойно може да разпределите работата в два поредни дни.

Продуктите за крем Капучино:

 • 300 г. кондензирано мляко
 • 400 мл. прясно мляко
 • щипка сол
 • 80 мл. прясно еспресо (или прясно сварено кафе)
 • 1  равна с. л. нес кафе
 • 1 яйце
 • 40 г. натурално царевично нишесте
 • 1 с. л. ванилов екстракт (ванилова захар)
 • 400 мл. млечна сметана 35%
 • 60 г. захар
 • канела за поръсване

мус Капучино рецепта

Приготвянето на крем Капучино:

В тенджерка се смесват кондензираното мляко, 200 мл. от прясното мляко, еспресото, нес кафето и солта и се загряват на умерена температура.

В купа се разбива яйцето, добавя се останалото прясно мляко и нишестето и се разбърква до гладкост.

Горещата смес се сипва на тънка струйка при сместа от яйце, мляко и нишесте, за да се темперира, като се бърка непрекъснато. Всичко се връща в тенджерката и се вари на умерена температура при непрекъснато разбъркване докато кремът се сгъсти и започне да прави „вулканчета“ или „да клокне“, ако предпочитате тази дума. Добавя се ваниловият екстракт, разбърква се и се отстранява от котлона.

Готовият крем се прехвърля в купа и повърхността му се покрива с найлоново фолио за да не образува коричка. Оставя се да се охлади напълно.

Сметаната се разбива със захарта до твърди връхчета.

Напълно охладеният крем се разбива с миксер на средна скорост за около минута. Към него се добавя половината от разбитата сметана и се разбърква внимателно с шпатула отдолу нагоре. Кремът се разпределя в чашки.

Останалата сметана се прехвърля в пош и се шприцова върху всяка чашка. Поръсва се с канела и кремът е готов за сервиране.

Коментар: 

подсладено кондензирано мляко

Може ле да замените кондензираното мляко с прясно мляко? Да, но няма да получите същата структура и плътност на крема. Вкусът няма да се измести значително. Разликата ще е в плътността и усещането на небцето. Естествено, ще трябвада добавите захар към съставките.

крем Капучино

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 8 940 times, 1 visits today)