Пандишпаново руло със сладко е любима ретро рецепта от старите тефтери. Всички го обичаме и въпреки огромното разнообразие от вариации за кремове, рулото със сладко си остава класика.

Да се приготви пандишпаново руло не е трудно, нито изисква много време. Единственото за което трябва да се внимава е да не се препича блата, защото става трошлив и няма да може да го навиете.

Ако не сте правили досега руло, добре е да знаете че то има един малък недостатък – когато не е сиропирано е малко сухо. Вярно е, че ще поеме влага от сладкото, но не очаквайте сочен сладкиш. Вариантите са да ползвате заквасена сметана или крем сирене (маскарпоне, например) или смес от сметана и крем сирене, които ще дадат допълнително влажност на рулото.

Какво сладко да ползвате? Каквото имате! Малини, ягоди, смокини, сини сливи, кайсии, праскови… мога да изреждам до безкрайност. Ако искате да добавите допълнителен вкус и аромат във вашето пандишпаново руло, може да поръсите запечени смлени орехи върху сладкото, след като го намажете върху блата.

Както споменах по-горе, печенето е много важно. Знаете, че всички фурни пекат различно, така че е добре да проверявате какво се случва за да не стане препечен и трошлив блат. Разбира се, правилното смесване на жълтъци, белтъци и брашно също е важно.

пандишпанено руло с конфитюр

Продуктите за пандишпаново руло със сладко за тава с размер 30/40 см:

  • 5 яйца
  • 130 г. захар
  • 130 г. брашно (пресято)
  • сладко за намазване
  • 200 г. маскарпоне (заквасена сметана или смес от двете, подсладена с 2 с. л. пудра захар), по желание

Приготвянето:

Включете фурната да загрява на 180 градуса (без вентилатор).

Пресейте брашното.

Разделете белтъците и жълтъците в две купи.

Жълтъците се разбиват с две трети от захарта докато утроят обема си и се получи гъст, светложълт крем, а захарта се е разтворила напълно.

В отделна купа се разбиват белтъците, като останалата захар се добавя на части. Разбивайте до гладка смес, която образува средно твърди връхчета.

Брашното се добавя с шпатула или плоска бъркалка, но не и с миксер. Два са начините за добавяне на брашното. Единият е да се добави част от брашното към разбитите жълтъци, след което се редуват белтъци и брашно на части докато се получи еднородна въздушна смес.

Вторият вариант е да се добави брашното, след като се обединят белтъците и жълтъците. Разбъркването става като се загребва сместа отдолу нагоре, с леко завъртане на купата.

как се прави пандишпанено руло

Изсипете върху тава, застлана с хартия за печене и разнесете на тънък слой.

Печенето – в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 20-22 минути.

Докато е още топъл блатът се обръща върху кърпа, хартията се отлепя и се навива на руло заедно с кърпата.

След като изстине напълно, рулото се развива, намазва се с първо с маскарпоне, заквасена сметана или смес от двете, а после със сладко и отново се навива на стегнато руло.

Готовото руло се поръсва с пудра захар и се оставя да престои поне 2-3 часа преди да се поднесе.

   пандишпанено руло със сладко

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 23 132 times, 1 visits today)