Според моя благоверен съпруг, който по случайност има изключително чувствително небце, не би трябвало изобщо да се пише за пържолите на скара. Причината? Защото всеки знае как се правят. Аз, обаче не съм съгласна, не защото съм му жена, а защото да се направят сочни свински котлети на скара си иска малко занимавка. Акцентът, разбира се, е на „сочни“.

У нас ги обезкостяваме и оставяме чисто месо (което, ако не е приготвено както трябва, е сухо, че дори и тричаво). Вариантите са два. Ако имате остър нож (в моята кухня понятието „остър“ е доста…. хм…. разтегливо), можете да разцепите котлета на две и да имате много тънички филенца. Другият вариант е да ги оставите както са си. Времето за печене ще е различно, но по-надолу ще се спра на него.

Първата и най-важна тайна – НЕ солете! Никаква сол. Ама наистина никаква. След малко ще ви издам тайната марината на Русев, но бързам да започна с най-важното. БЕЗ СОЛ! Солта ще я сложите 10-15 минути преди да печете на скарата.

Другото МНОГО важно нещо – не начуквайте пържолите, колкото и да ви се иска и да си мислите, че ще разрушите влакната и тем подобни. НЕ! Оставете ги тия работи. И без друго магазинските пържоли са дебели около сантиметър. Изобщо нямат нужда от блъскане. Блъскането по месото, като терапевтично занимание, се отнася за шницелите. Така. Казах двете най-важни неща – БЕЗ блъскане и БЕЗ сол 🙂 Сега за маринатата.

За 7-8 пържоли ви трябват:

1/2 ч. л. червен пипер
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
1/2 ч. л. чубрица
щипка сух розмарин
2 с. л. ракия (или уиски)
1/3 каф. чашка бяло вино
2 с. л. соев сос (който се слага заедно със солта 10-15 мин. преди печенето)
3-4 с. л. олио или зехтин, а може да смесите олио и зехтин

сол на вкус (трудно е да се определи кой колко соленко обича, затова добавете солта по ваше усмотрение, но не си отпускайте ръката!)

рецепта за марината за свински котлети на скара
Забърквате си марината в една купичка и поливате мръвките. Ако могат да стоят 2-3 часа в марината – добре. Ако ли не – поне час им дайте, за да могат да си дръпнат от подправките.  Загрявате добре скарата и мятате пържолките да се пекат. По две минути от всяка страна, ако сте разцепили на тънко. Ако сте ги оставили с магазинска дебелина – печенето отнема по 3-4 минути от всяка страна. Малко ли ви се струва? Вярвайте ми, не е малко. Съвсем достатъчно е. Вижте как като се обърне, по нея има сок и точно този естествен сок е най-вкусното нещо!

котлетни пържоли на скара марината

Извадете ги в съдинка, сложете капак (или алуминиево фолио) отгоре и ги оставете 5 -6 минути на мира. През това време кажете „Наздраве“ на изгладнялото си домочадие, на Юксел Кадриев, на Ани Салич… и докато изредите 3-4 телевизионни канала и изгледате един рекламен блок, времето ще е минало. Маринатата е подходяща и за вратни пържолки, но за тях ще си говорим друг път.

  свински котлети на скара

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 86 664 times, 4 visits today)