Често скаридите влизат в категорията „лукс“ и да си правим супа от скариди изглежда сякаш граничи с безумие. Някои видове наистина са с баснословни цени заради размерите. Това ясно. Има достатъчно много по-дребни по размер скариди, които са по-достъпни като цена, но някак си убягват от вниманието ни. Вярно е, има хора, които не обичат морска храна и това на което казваме „морски дарове“. За щастие, в моето семейство този вид храна е на почит. Знаете, че таткото ни е страстен рибар, но не знаете, че никак не му пречи да хапва през ден риба и други плаващи и плуващи видове. Ако в нашето моренце имаше ядливи медузи и тях щяхме да готвим, но това поне ми е спестено.

Изобщо няма да ви занимавам с полезностите на морските храни, Омега 3, Омега 6, и други разни неща, които и аз не разбирам, честно казано. За мен е по-важно храната да е вкусна, защото не вярвам, че има „вредни“ храни. Има лошо приготвени храни. Но ако приготвяте храната у дома, няма как да я натъпчете с 4-5 стабилизатора, Е-та, и разни химии.

Днешната супа от скариди е приготвена точно от такива „по-обикновени“ скаридки. Не са с кралски размер. Не са дори с размера на херцог, граф или виконт. По-скоро са като дребни провинциални благородници от краищата на имперския океан.

Една от най-популярните супи със скариди е с кокосово мляко, но аз реших, че чак толкова екзотика не ми е нужна. Избрах си по-обикновени продукти, които, колкото и необичайно да звучат като комбинация, дават много добър краен резултат.

Ето продуктите:

500 гр. скариди
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 резен корен от целина (аз имам във фризера, но дори и 2 стръка свежи листа ще свършат работа)
1 червена чушка
150 мл. бяло вино
400 мл. готварска сметана
1 опаковка топено сирене (от това, което е на триъгълничета)
черен пипер
сол
50 гр. масло

Приготвянето:

Пипкавата част е да се почистят скаридите от люспата. Не отнема кой знае колко време, но не съветвам да готвите супата с непочистени скариди. По отношение на топеното сирене – аз слагам най-обикновено. Ако вие имате предпочитания към по-опушените разновидности – сложете такова.

супа с топено сирене

Зеленчуците (лук, чесън, чушка, целина) запържвам в масло. Добавям бялото вино и половин чаша вода, за да се задушат и омекнат. Общо течността е около 300-400 мл. Оставям ги да покъкрят на тих огън за 30-ина минути, добавям сметаната и топеното сирене. Разбърквам докато сиренето се разтопи (ако ви се стори гъсто, добавете малко водичка или прясно мляко) и накрая добавям скаридите. На тях им трябва много малко топлинна обработка – 5-6 минути. Когато порозовеят, значи са готови. Сол и пипер – на вкус. Но сиренето съдържа сол, така че – опитвайте, за да не стане беля със солта. За красота – малко магданоз или пресен босилек и готово! Простичко, но много вкусно. Крайнят резултат е много лека супичка с аромат на море. Лятото наближава, нали? Време е да репетираме! 🙂

супа от скариди

   Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 275 times, 1 visits today)