Днес няма да ви представям нещо ново, оригинално, невиждано или нечувано, а едни обикновени малки триъгълни банички с готови кори. Всенародната почит към домашната баница като цяло и баничките с боза в частност, е изконна и дълбоко вкоренена в душите и възприятията ни. Точена, дърпана, усукана, с готови кори, сладка, солена, постна, с мръвчица – баницата присъства на трапезата ни под всякакви разновидности и по всякакви поводи. Каква ще е тая Нова Година без баница с късмети, например? А забързан ученик, който гризе баничка си е умилителна картинка. Баничка можеш да ядеш на плажа, докато катериш Мусала или бродиш из гората за гъби.

Съмнявам се, че има човек, който да не е опитвал тази класика – „баничка с боза“. Много малко са особняците като мен, които не обичат боза. Но айрянчето също върви ръка за ръка с баницата и баничките.

Хубавото на триъгълните банички е, че стават светкавично, не им се тресеш дали ще бухнат или ще се спихнат, могат да се направят от останали 2-3-4 листа кори и са идеални за похапване по всяко време.

Дори не знам какво да пиша за продуктите. Всичко зависи от това каква бройка триъгълни банички искате.

Продуктите за триъгълни банички:

  • 5-6-7 листа готови кори за баница
  • 2 яйца
  • 200 гр. сирене (ориентировъчно)
  • масло (олио) за намазване, но с масълце миришат много по-вкусно 🙂

Приготвянето:

Смесвам натрошеното сирене и яйцата, като целта ми е плънката да е гъстичка, а не да се разлива. Разрязвам листите готови кори на парчета по 10-12 см. Аз си правя триъгълните банички като слагам само по две листенца едно върху друго, като намазвам всяко листо с мазнина, слагам плънката в единия край и навивам триъгълничетата. Когато са напластени повече листа, баничките се изпичат по-трудно и има опасност вътрешните кори да останат недопечени.

как-се-правят-триъгълни-банички

Когато плънката е в единия край, а не разнесена по дължината на листа, триъгълните банички стават по-тумбести и когато ги хапваш, наистина усещаш вкуса на самата плънка. Второто предимство да се сложи плънката в единия край е, че при навиването, тя се „запечатва“ много добре и не изтича отникъде при печенето.

триъгълни-банички-с-яйца-и-сирене

Готовите триъгълничета подреждам в тавата върху хартия за печене и отгоре намазвам с мазнина. Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса докато се зачервят, което е около 30-35 минути.

За мен с айрян, а за вас – кой с каквото обича – компот, боза или вино!

триъгълни-банички-със-сирене

  Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 48 939 times, 1 visits today)