Усукана питка със сирене, малко като тутманик, защото е мекичка и има сирене, но не толкова мазничка. Не знам как е по вашите места, но аз съм свикнала тутманика да е по-блажен. Питка със сирене се прави навсякъде и всички я обичат, някои я наричат тутманик, други (като мен) – питка със сирене.

Питките и погачите са на трапезата ни за всеки празник, всяка домакиня си има любимо тесто, което замесва с топла вода, мляко, кисело мляко, заквасена сметана, дори картофи и аз не правя изключение. За тази усукана погача със сирене замесих тестото за мамината питка, а оформянето на питката е добре познато и лесно, образува чудни конци като на козунаците и най-важното – не отнема много време.

Както знаете, влагата не е приятел на тестото и винаги, когато тръгна да добавям сирене в каквото и да е тесто – било то за сиренки, соленки или нещо друго, предварително вадя сиренето от саламурата, оставям го да се поизцеди и попивам излишната влага с кухненска хартия, така че да отстраня колкото е възможно повече от водата. Оттук нататък съм готова да замесвам тесто.

празнична питка усукана питка със сирене рецепта стъпка по стъпка

 

Продуктите за усукана питка със сирене:

 • брашно (700- 800 г.)
 • 350 мл. прясно мляко
 • 2 яйца
 • 20 г. жива мая (7 г. суха мая)
 • 1 с. л. сол
 • 1 с. л. захар
 • 2 с. л. олио
 • 2 с. л. оцет
 • 60-70 г. разтопено масло
 • 150 г. сирене
 • 1 жълтък и 1 ч. л. кисело мляко за намазване
Приготвянето на усукана питка със сирене:
Половината брашно, сухата мая, солта, захарта се смесват в купа и се разбъркват с лъжица за да се смесят добре. Добавят се олиото, оцета, яйцата (без единия жълтък) и млякото и се замесва тесто, като брашното се добавя на части докато се получи гладко, меко и еластично тесто.
Тестото се прехвърля върху набрашнена повърхност и се омесва за 5-6 минути. Оставя се 10-ина минути, покрито с кърпа да се отпусне.
Тестото се разделя на 4 части и от всяка топка се разточва кора с дебелина около 0,5 см.
Всяка кора се намазва с масло и се поръсва със сирене, отгоре се слага следващата кора, пак се намазва с масло и се поръсва със сирене. Последната не се маже.
 усукана питка със сирене стъпка по стъпка
Купчинката с кори прехвърлям върху хартия за печене, защото след като се нареже и усуче, няма как да се прехвърли в тавата. Ролята на хартията в случая е да се пренесе оформената питка лесно. Притискам леко чаша за да очертае кръг в центъра на корите и разрязвам на четири, а на всяка четвъртина правя още два разреза, тоест имаме 12 части. Вариантите за усукването са два – усуквате всички части в една посока или усуквате през едно. Тоест половината са в една посока, другите са в противоположната.
Усуканата питка се покрива и се оставя на топло да втасва за час и половина. Намазва се с жълтък, смесен с кисело мляко и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса (без вентилатор) за 40-45 минути. Около 20-тата минута, след като има хубав цвят, върху питката се поставя алуминиево фолио, за да не загори отгоре. След като се извади от фурната, изпечената питка се оставя за 10-15 минути в тавата, след което се вади и се оставя да изстине върху решетка.
Вероятно сте забелязали вече, че тази питка е само с едно втасване. Ако имате достатъчно време, оставете замесеното тесто да втаса докато удвои обема си, оформете питката и оставете да втаса още веднъж за около час. Тъй като ползвах суха мая, не я разтворих предварително, а направо смесих с брашното. Това е малко рисково изпълнение, особено ако не сте сигурни в маята. За начинаещите в правенето на питки е добре да разтворят маята в леко затоплено (но не горещо мляко) с малко захар и да изчакат да шупне преди да я добавят към брашното. Може ли да се направи без сирене? Разбира се че може!
 усукана питка със сирене рецепта усукана погача
 Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!
(Visited 60 914 times, 3 visits today)