Един от въпросите, които най-често си задавам, когато се захвана да правя питки е как да ги оформям. Днешната е усукана питка.

Възможностите са толкова много и разнообразието от плетки, плетенички и красотички е огромно. Така е, наистина. Само желание и време да има човек. То, когато имаш желание, намираш и време, но при мен доста често желанието да направя нещо застава в списъка за изчакване, докато намеря време.

Знам, че това чувство е познато на всяка една от вас. Лавина от задачи, децата, работата, шетнята, прането, да приготвим вечерята и какво ли още не. За пореден път ще кажа, че работата с тесто предлага доста по-добър терапевтичен ефект и лично мен ме успокоява много по-успешно от „мента, глог, валериан“ :). В добавка – ароматът на прясно изпечена питка нахлува в къщата и създава едно особено усещане за уют, за домашност и за спокойствие. Поне за мен.

Рецептата за усукана питка или погача (ако така ви харесва да я наричате) може да търпи всякакви изменения. Тестото може да е вашето любимо, с което сте свикнали да работите и което познавате. Самото усукване може да стане по различни начини, но за това след малко.

Продуктите за тава с диаметър 28 см:

  • 1.100 брашно
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. сол
  • 3 с. л. олио
  • 1 кубче мая (14 грама суха мая)
  • 1 яйце + 1 белтък (жълтъкът оставям за намазване)
  • 4 с. л. кисело мляко
  • 4 с. л. заквасена сметана
  • около 300 мл. топла вода

Отново ще кажа, че количеството на брашното е ориентировъчно. Различните брашна се държат различно и се усвояват по различен начин.

Приготвянето:

Разтварям маята в топла вода, добавям захарта и 2 с. л. брашно и оставям настрани, докато шупне. Замесвам тестото като добавям брашното на части, докато стане гладко и еластично и оставям да втаса, докато удвои обема си.

усукана-погача-рецепта

След като тестото удвои обема си, отделям около 1/3 и разточвам на правоъгълник. Намазвам с масло и навивам на руло. Преди навиването може да се наръси мерудия, сирене, други подправки – който каквото харесва.

как-се-прави-усукана-погача-стъпка-по-стъпка

Сега за самото усукване. Аз разрязвам навитото руло през средата и усуквам двете части. Другата възможност е да се увият две рулца, но трябва да са по-тънки и дълги, за да не става много дебело.

рецепта-усукана-погача

Усуканото руло навивам в кръг и пренасям в тавата, която е намаслена и набрашнена предварително. Може и хартия за печене да се постели. По същия начин разточвам и останалата част от тестото. Тя е по-голяма, защото трябва да обиколи диаметъра на тавата. Не ме питайте как да прецените колко е обиколката на тавата. Аз вече съм казвала, че не съм в състояние да пресметна обиколка на кръг в рецептата за питка със сирене и подправки. Който може да смята – да смята! За останалите – интуиция и окомер! 🙂

усукана-погача

След като усуканата питка влезе в тавата я оставям да втаса втори път докато изпълни тавата. Понякога я слагам във фурната на 50 градуса, за да ускоря процеса. Преди печенето намазвам със смес от жълтък+ 1 ч. л. кисело мляко+ 1 ч. л. олио.

как-се-прави-усукана-погача

Сега за печенето. В предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 минути. Около 15-тата минута слагам парче алуминиево фолио отгоре, за да не прегаря, а да запази златиста коричка.

рецепта-усукана-питка

Тестото продължава да набухва и по време на печене, така че при оформянето трябва да се има предвид и да му се остави място.

усукана-питка-стъпка-по-стъпка

Две думи за украсата, които се отнасят до любители с по-малък опит в кухнята. Питката може и без украса, разбира се. В случай, че сте решили да си поиграете и да украсите питката, замесете си солено тесто. Соленото тесто се прави от брашно, вода и сол. Аз предпочитам да разтворя 1 с. л. сол във вода и към нея да прибавям брашно, докато стане на тесто. Целта на разтварянето е да няма кристалчета в тестото. Изглежда по-добре и по-гладко. Към соленото тесто може да се добави и сладкарска боя и да се оцвети по желание. То запазва цвета си при печенето и затова украсите се слагат след като питката се намаже с жълтък.

За такива украси разточвам тънко, около 2-3 мм. Цветчета, розички, листенца, фигурки – всичко може да се направи. Когато правих ябълките от тесто, направо си изрязах листенцата с ножица.

усукана-питка

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

(Visited 15 337 times, 1 visits today)