Хляб с маслини и риган – ароматът на този хляб е наистина неустоим и така изпълва дома още докато е във фурната, че едва изчакваш хлябът да изстине и да си отрежеш крайче!

Признавам, не търся нито масълце, нито сиренце. Нетърпението да усетя хрупкавата коричка винаги надделява, а удоволствието от вкуса, аромата на риган, солеността от маслините… просто трябва да опитате. Без съмнение, вкусът и структурата на домашно приготвеният хляб, бил той с бяло брашно, пълнозърнесто, лимец, спелта или ръж, е в пъти по-добър и си заслужава изчакването.

Независимо, че рецептата е за хляб с квас, вие може да си я направите и с мая. Ще са ви нужни 5 грама суха мая за 300 г. брашно. Намалете водата до 180 – 190 мл. и следвайте стандартната техника при работа с мая, както е описана в рецептата за селски хляб – измесване, втасване на тестото до удвояване на обема, оформяне на хляба, втасване на готовия самун, печене.

За този хляб използвах смес от брашна – 100 г. бяло на Екосем, 80 г. бяло брашно от спелта на Перун, 120 г. Арчар 650, но спокойно може да ползвате брашно само от един вид. Ако сте начинаещ в работата с квас и високата хидратация не ви е удобна, намалете водата до процент, с който сте свикнали.

хляб с квас маслини и риган

Продуктите за хляб с маслини и риган:

  • 300 г. бяло брашно
  • 240 мл. вода (изворна или филтрирана)
  • 60 г. освежен твърд бял квас
  • 6 г. фино смляна морска сол
  • 100 г. маслини без костилки
  • 1 ч. л. сух риган

домашен хляб с квас маслини и риган

Приготвяне:

Освежете си квас (закваска), с която ще замесите хляба. Предвидете 4-6 часа докато закваската утрои обема си.

Смесете брашното и водата в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете настрани за 30-40 минути.

Добавете кваса и размесете добре. Оставете тестото да отпочине за 30 -40 минути.

Добавете солта.

Измесете добре. Аз измесвам на ръка по метода Slap and fold в продължение на 10-12 минути докато получа гладко тесто. Омесеното тесто сложете в леко намазнена купа и покрийте с фолио.

Направете три разпъвания на тестото през 30 минути. (Stretch and fold).

Оставете тестото да втасва на стайна температура докато удвои обема си. В зависимост от околната температура, силата на кваса и силата на брашното, времето за втасване може да отнеме пет, шест или повече часа.

Изсипете втасалото тесто върху съвсем леко набрашнен плот, сгънете на плик и обърнете с гладката страна нагоре. Покрийте с кърпа и оставете тестото за 30 минути. През това време то ще се отпусне.

Обърнете тестото с гладката страна към плота, оформете правоъгълник, разпределете маслините и поръсете с ригана.

домашен хляб с квас маслини и риган оформяне

Оформете тестото в желаната от вас форма – овална или кръгла.

Поръсете съда за втасване (кърпа върху която ще втасва тестото) с царевично, оризово или друго безглутеново брашно. Прехвърлете внимателно хляба в съда за втасване с гладката страна надолу.

Сложете съда за втасване в голям найлонов плик, така че да не опира в тестото и оставете хлябът да втаса отново докато удвои обема си. Може да го приберете в хладилник за бавно втасване, като времето, което ще е нужно ще зависи от температурата на хладилника – 10, 12, 14 или повече часа, но трябва да наблюдавате тестото.

Сложете съда, в който ще печете във фурната и загрейте на максимална мощност.

За да прехвърлите хляба от съда за втасване в нагорещения съд за печене, ще ви трябват хартия за печене и плоска повърхност (тавата от фурната). Поставете хартията за печене върху хляба, сложете отгоре тавата и обърнете. Хлябът ще остане върху хартията за печене.

хляб с маслини и риган разрез преди печене

Направете основен разрез под ъгъл 45 градуса с дълбочина около 7-8 мм. и по желание декоративни разрези с дълбочина 2-3 мм.

С помощта на хартията за печене внимателно прехвърлете хляба в нагорещения съд и сложете капака.

Печете под капак за 18-20 минути. Махнете капака и върнете хляба във фурната. Печете още 15-17 минути на 200 градуса.

Прехвърлете изпеченият хляб върху решетка докато изстине напълно.

хляб с маслини и риган

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 9 250 times, 1 visits today)