Да се направи домашен ванилов екстракт не се изисква умение, нито време. За жалост, изисква се търпение, което за нерваци като мен е дефицит. Да, трябва и качествен алкохол. Навремето, когато приготвих първия си домашен ванилов екстракт, проверявах шишето през ден, през два в очакване нещо да се случи, при това бързо. Е, не се случи. Добре, че забравих за шишето и когато отново се сетих да проверя, резултатът беше налице, следвайки естествения си ход.

Оттогава държа по две шишета ванилов екстракт в шкафа, като едното е напълно готово, а на другото давам необходимото време. Защо да си приготвим домашен ванилов екстракт? Заради неповторимият аромат на естествената ванилия, който не може да се сравнява нито с прахчетата синтетичен ванилин, нито с течността в шишенца и ампули, които се продават масово в търговските вериги.

Веднага на дневен ред идва въпроса за цената. Да, естествената ванилия е с доста по-висока цена, но фактът, че 200 мл. екстракт се ползва за един доста дълъг период, оправдава покупката на 2-3 шушулки ванилия. Няма да навлизам в подробности за страните на произход на ванилията. В нашата търговска мрежа основно се предлага бурбонска ванилия.

Преди да си купите ванилови шушулки, проверете целостта на опаковката. Неправилно съхранени, те са крехки и чупливи. Продават се или в специални контейнери с плътно затворена капачка или в запечатани опаковки. Ваниловата шушулка трябва да е мека, гъвкава, а ароматът ще усетите сами.

как се прави домашен ванилов екстракт шушулки ванилия

Стигам до алкохола. Трябва ви 35-40% алкохол, като най-предпочитаният алкохол за домашен ванилов екстракт за мен остава водката. Тя няма собствен аромат и е идеална за целта. Варианти са ром, текила, бърбън или друг вид уиски, но те имат собствен вкус и аромат. Съотношението алкохол/ванилия варира в различните рецепти, като според изискванията за „екстракт“ то е 100 г. ванилови шушулки на литър алкохол.

Колко време е необходимо да отлежава ваниловият екстракт? Отново, има доста различни мнения, вариращи от месец до три месеца. Златната среда и практиката показват, че период от два месеца е напълно достатъчен за да имате домашен ванилов екстракт без следа от вкуса на чистия алкохол.

Необходимо ли е да остържете семената на ванилията? Не, не е задължително. Ванилов екстракт може да приготвите и от шушулки, чиито семена сте ползвали за сладкиши, кекс, крем или нещо друго. Просто ще ви трябва по-голямо количество шушулки. Може да добавяте шушулки към екстракта си по всяко едно време. Домашно приготвеният ванилов екстракт се съхранява в шкаф, на тъмно, в стъклено шише, бурканче или друг съд с плътно затваряща се капачка. В зависимост от съда, който ползвате може да нарежете ваниловите шушулки, така че да са напълно покрити с алкохол.

Съставките:

  • 3-4 ванилови шушулки
  • 200 мл. водка или друг алкохол – ром, уиски, текила, бърбън

Приготвянето:

Ваниловите шушулки се разрязват наполовина по дължина. Поставят се в подходящ съд и се заливат с алкохол, така че да са напълно покрити. Ако е необходимо, нарежете на по-малки парчета. Шишето (съдът) се затваря плътно, разклаща се добре и се прибира в шкаф на тъмно. Разклащайте шишето през два три дни, а след първия месец – веднъж на седмица.

Дали ще прецедите ваниловия екстракт е изцяло по ваш избор. Аз не го прецеждам. Ваниловите семена се утаяват на дъното, и ако искате те да присъстват видимо в сладкиша, панакотата, крема за тортата… – разклатете шишето преди да добавите ваниловия екстракт като съставка от рецептата, която приготвяте. Ако предпочитате чист ванилов екстракт, прецедете с помощта на хартиен филтър за кафе. Остатъците от ванилови шушулки могат да се ползват по няколко начина – да се добавят към нова доза ванилов екстракт заедно с нови шушулки, да ги изсушите и да ги посипете със захар или сол и да си приготвите домашна ванилова захар (сол). Времето, необходимо да се ароматизира захарта (солта) ще е по-дълго, но нищо не пречи на един голям буркан със захар да си отлежи за известно време.

Получи се дълго писане за нещо съвсем лесно, но дано да е от помощ на онези от вас, които предпочитат да ползват естествени продукти, а по някаква причина не могат да си купят ванилов екстракт или просто не желаят да купуват нещо, което могат да си приготвят сами.

 

ванилов екстракт

 

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

 

(Visited 12 648 times, 1 visits today)