Тези палачинки с тиква са тема на обсъждане от няколко дни и тъй като се усъмних в снимката, показана от в рецептата, реших, че сама ще проверя. И след като се сговорих с няколко дружки-кулинарки да тестваме какво ще се получи – днес е Денят на тиквените палачинки. И без друго е време да открия сезона на тиквените изкушения, а на балкона ми се кипрят няколко такива Красавици.
тикви

Вижте ги само – Принцеси, че чак Кралици! Не цигулки, а виолончели направо! Много от вас, може и да помнят кой е Душко Добродушков и неговата страст по печената тиква. За тези, които не са чували – ето връзка към разказът на Елин Пелин. Но за печената тиква ще си говорим друг път.

Както вече споменах, преди да се захвана с тиквените палачинки бях обзета от много голямо съмнение, още повече, че снимка на същите тези палачинки, е показана ето ТУК, но с друга рецепта. Всъщност това са или някакави МЕГА универсални палачинки, или пишещите в тия сайтове нищо не разбират от готвене.

Та за тиквените палачинки. Поради липса на свободен компютър и съответно достъп до рецептата, аз ги забърках, както се казва, по усет. Свободно импровизиране с количествата, като все пак си отбелязвах наум какво и колко слагам.

Ето ги продуктите за палачинки с тиква:
2 яйца
200 гр. брашно
350-400 мл. прясно мляко
300 гр. сварена тиква
3 с. л. пудра захар
1 ч. л. канела

Впоследствие видях, че в рецептата имало бакпулвер, но аз по принцип не слагам набухвател в тестото за палачинки, така че вие преценяйте дали да сложите или не. Парчетата тиква, почистена и обелена, сварих в микровълновата за 10 минути, след което ги пасирах с малко прясно мляко до гладко пюре.

От всички останали продукти забърках тесто за палачинки и добавих пюрето. Тъй като ми се стори много рядко, сложих една пълна лъжица брашно, но след първата палачинка се наложи да долея 50-ина грама прясно мляко. Истината е, че не е необходимо тиквеното тесто да е по-гъсто или по-рядко от нормалното тесто за палачинки.

палачинки

Стават си съвсем като другите палачинки, но с ярко оранжев цвят. Пържих ги като най-обикновени палачинки. Лично на мен оранжевото ми е слабост, така че много им се радвах какви са оранжевички. Тази рецепта (имам предвид тиквената) е съвсем базова. Оттук нататък всеки може да си шари палачинките според собствените си цветови предпочинатия. Червеното цвекло ще ги направи розови (или тъмно червени, в зависимост от количеството. Спанакът или магданозът ще ги направят зелени). Правила съм и с ягоди, но тъй като нямам снимков материал, скоро ще повторя и ще ви ги покажа.

В крайна сметка моите домашни кулинарни критици одобриха резултата. Заради захарта в тестото, тиквените палачинки могат да се хапват и без пълнеж. Могат да се напълнят с пюрирана тиква, а ако обичате сладичко – полейте лекичко с медец. Може да се съчетаят подсладено крем сирене и пюре от тиква и ще стане страхотен крем…. Дайте възможност на фантазията си да ви води!

В заключение мога да кажа – Да, бих сервирала това на гости като десерт, декорирано с парченца тиква. Опитайте и споделете! 🙂

Палачинки с тиква

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

Тиквеник

Тиквен пай с крем карамел

Тиквен пай

Пълнена тиква с месо

Крем карамел с тиква

Панакота с тиква

Медено руло с крем от тиква

Чийзкейк с тиква и мед без печене

Икономичен кекс с тиква

Мраморен кекс с тиква

Пудинг с чия и тиква

Палачинки с прясно мляко

Американски палачинки

Кайзершмаррн (Kaiserschmarrn)

Катми

Палачинки „Креп Сюзет“

Палачинки Орео

Палачинки с пълнеж

Палачинки с пълнеж от картофено пюре

Палачинкова торта с шоколад

Пълнени палачинки с кайма

Солена палачинкова торта

Шоколадови гофрети

(Visited 5 497 times, 1 visits today)