Скалички е по-популярното име на тези чудни сладки, но за мен винаги ще са „шоколадови елхички“. Абсолютно съм сигурна, че поне веднъж сте ги опитвали, а ако по някаква случайност сте пропуснали, хубавото е, че скаличките се приготвят за 30 минути.

Още по-хубавото е, че няма нужда от миксер, темпериране, втасване, притеснение – ще стане ли, няма ли да стане, гризане на нокти – ще го харесат ли, няма ли да го харесат, а най-хубавото е, че може да оставите децата да ги приготвят, докато вие само стоите, наблюдавате и ръсите съвети на килограм.

Ако разгърнете старите тефтери на мама, там някъде ще е написана рецептата. Продуктите ги имаше и по времето на развития социализъм, когато „Тоблероните“ бяха „голяма работа“, а майките знаеха как да сътворят кулинарни магии почти от нищото. Бисквити, масло, ядки – завъртате с вълшебната лъжица и готово! Аз ще ви напиша съставките, но ще ви дам и вариантите, защото в различни моменти и според наличностите, съм замествала някои от продуктите.

Продуктите за 10-12 скалички:

  • 200 г. чаени бисквити (за предпочитане с какао)
  • 100 г. запечени лешници (орехи или бадеми)
  • 120 г. разтопено масло
  • 2 с. л. пудра захар
  • 3 с. л. натурално какао
  • 3 с. л. уиски (ром, бърбън, Бейлис, вино Марсала)
  • 1 с. л. ванилов екстакт

За заливка:

  • 50 г. шоколад
  • 50 мл. млечна сметана 35%
  • кокос за поръсване – бял или цветен

шоколадови елхички скалички рецепта

Приготвянето на скалички (шоколадови елхички):

Бисквитите се смилат в блендер. За студенти, които не разполагат с блендер (чопър или както там му е търговското име) – бисквитите се слагат в найлонов плик и се натрошават вътре в него. Много е лесно, защото чаените бисквити са крехки и не е нужно да се блъска по плота, а просто ги стискате с ръка.

Лешниците се смилат в блендер (чопър) и се добавят към смлените бисквити. Същия принцип като при бисквитите може да се приложи и с лешниците, но те са доста по-твърди. Орехите са по-меки и не оказват толкова съпротива, когато се натрошават в плик. За мамите – замяната на лешници с орехи променя малко вкуса и хрупкавостта. Тук опираме до личните предпочитания, разбира се. За мен са най-вкусни с лешници.

Добавят се останалите съставки – пудрата захар, какаото, разтопеното масло, алкохола, ваниловия екстракт и се разбърква до получаване на еднородна смес.

С ръце се оформят конуси, тоест скалички, и се прибират в хладилника за около 30-ина минути.

Сметаната се загрява и се залива шоколада (предварително нарязан на ситно). Разбърква се до получаване на гладка еднородна смес. С помощта на лъжичка се полива всяка скаличка и се поръсва с кокос. Съхраняват се на хладно. Ако ги приготвяте за деца, пропуснете алкохола!

Тези скалички са перфектният десерт, който да приготвите, ако ви изненадат гости, ако нямате никакво вдъхновение или когато просто искате да направите нещо набързичко за компания на кафето.

коледни сладки скалички рецепта шоколадови елхички

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 18 146 times, 1 visits today)