Царевичен хляб Проя е познат като Малай, Просеник, царевична пита, но което и име да си изберете, става въпрос за едно и също нещо. Хляб, който се приготвя много бързо и лесно и е идеалната закуска за семейството през почивните дни. Забърква се буквално за 5 минути и докато варите сутрешното кафе, спокойно може да приготвите и закуската.

Този царевичен хляб е типичен за страните от Балканския полуостров и въпреки, че най-често се свързва със Сърбия, той е популярен в Босна, Херцеговина, Румъния и, разбира се, България.

Най-популярен е вариантът със сирене, но както всяка рецепта, която се приготвя почти във всеки дом, възможните добавки са безброй. Като се започне от зелен лук, нарязани маслини, сушени домати, мащерка, риган, черен пипер, шунка… почти няма нещо, което да не може да се добави в тестото. Вероятно сте правили мързелива баница или солен кекс. Проя е същото, но с царевично брашно.

Може да намерите десетки рецепти за Проя, Малай или Просеник, в които пропорциите на бялото и царевичното брашно варират. Въпрос на вкус е дали ще сложите повече царевично или равни части царевично и пшенично брашно.

В продуктите, които ще изпиша по-долу има и квас, но ако не работите с квас, просто пропуснете тази съставка. Рецептата е на Мариета Илийчева. Аз ще напиша грамажите, които ми е дала, и съвсем малките промени, които аз направих.

рецепта за малай просеник царевичен хляб

Продуктите за царевичен хляб Проя:

  • 2 яйца
  • 400 г. кисело мляко
  • 130 мл. олио
  • 1 ч. л. сода
  • 1 ч. л. сол
  • 260 г. царевично брашно
  • 130 г. бяло пшенично брашно (аз сложих 140 г. брашно)
  • 80 г. квас (аз сложих 110 г. квас)
  • 250 г. сирене

Приготвянето:

Угасете содата в киселото мляко.

В купа изсипете кваса (ако не ползвате квас, пропуснете тази съставка), яйцата, киселото мляко, солта и разбъркайте с телена бъркалка.

Добавете олиото и разбъркайте отново.

Добавете царевичното и пшеничното брашно и разбъркайте до еднородна смес.

Натрошете сиренето в сместа. Добре е да е на по-едро.

рецепта за царевичен хляб проя малай просеник

Изсипете в кръгла тавичка с диаметър 24-26 см. или в правоъгълна тавичка 30х20 см. застелена с хартия за печене. Заравнете повърхността и сложете във фурната.

Печенето – в предварително загрята фурна на 190 градуса (без вентилатор) за 30 минути до златисто. Наблюдавайте го, защото всяка фурна е различна.

Поднесете с кисело мляко, яйрян, компот или с каквото обичате. Съхранявайте в кутия с плътно затварящ се капак.

рецепта за просеник проя малай

Да ви е сладко и гответе с усмивка за кеф и удоволствие!

Вижте още:

(Visited 16 562 times, 1 visits today)